Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

El programa “Alerta Estigma” d’Obertament rep més de 50 denúncies en el seu primer any

alertaestigma

El programa d’Obertament que recull, analitza i dona resposta a missatges i pràctiques estigmatitzants envers la salut mental fa un any que està en funcionament. L’equip Alerta Estigma valora molt positivament la bona resposta per part de gent que s’ha mostrat agraïda  per la tasca de l’equip i per tenir un espai on poder denunciar el tracte pejoratiu que, de vegades, es fa de les persones amb problemes de salut mental als mitjans de comunicació i la publicitat.

L’equip d’Alerta Estigma ha rebut al llarg de 2013 un total de 56 casos que han estat analitzats, per després donar una resposta educativa al periodista o empresa autors del missatge o la pràctica estigmatitzant. Del total d’alertes rebudes, la majoria han estat negatives, és a dir, han estat considerades males praxis a l’hora de tractar la salut mental. Principalment aquestes han provingut de mitjans escrits, seguits per la televisió, les comunicacions institucionals i els missatges a les xarxes socials, entre d’altres.

Abunden les denúncies d’alerta estigma en els apartats de notícies de successos on hi ha una clara tendència al fet d’associar salut mental amb violència, un dels prejudicis més potents contra els que lluitem els projectes antiestigma. Un altre estereotip força arrelat, i sobre el que s’han rebut varies alertes, és el d’utilitzar el diagnòstic de la persona que té un trastorn mental aleatòriament, com a definició d’aquesta o, el que és encara més greu, com a adjectiu per desqualificar-la.

Alguns casos han destacat perquè se n’han rebut repetides demandes d’intervenció. Com per exemple, el cas del Circo de los Horrores que va oferir el seu espectacle a les ciutats de Barcelona i Tarragona durant la tardor de 2013 i en el qual, recordem, s’utilitzava el marc d’un hospital psiquiàtric com a context i escenari, reproduint així estereotips que relacionen la salut mental amb l’agressivitat i el terror. Un altre exemple del que s’han rebut nombroses queixes pel tractament mediàtic que se n’ha fet,  el trobem en el Cas Raval on, el portaveu del sindicat de policies, en la seva declaració pública sobre els fets, va justificar la intervenció dels Mossos d’Esquadra amb el fet que el detingut fos un “malalt mental”, expressió que fou subratllada i destacada en l’informe que van redactar els agents imputats i que es va filtrar a les portades dels noticiaris; la qual cosa ha estat considerada per l’equip un missatge clarament estigmatitzant.

El programa Alerta Estigma desenvolupa diferents intervencions sobre els missatges o pràctiques alertats per la ciutadania, atenent als continguts i els criteris de notificació del programa. La manera d’intervenir en el cas de detectar una alerta estigma negativa és mitjançant un suggeriment amable a les persones o entitats emissores dels missatges,  oferint-los sempre una resposta educativa. O bé, en el cas d’alertes positives, donant suport a les representacions que sí ajuden a la població a comprendre millor la salut i els trastorns mentals.

Vols ser activista Alerta Estigma?

Per tal que aquest equip pugui continuar amb la seva tasca es necessiten més activistes per poder analitzar i donar resposta als casos que rebem. És per això que Obertament  convoca  noves formacions  d’activistes antiestigma que es faran el 24 febrer, 4 i 11 de març de 2014 a Barcelona i anima a totes aquelles persones interessades en participar a omplir el següent formulari.

Enllaços relacionats:

Obertament