10 de setembre, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

10/09/2020

El Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi se celebra cada 10 de setembre amb l’objectiu de sensibilitzar a la societat sobre la primera cause de mort externa a Espanya. Al 2018, darrer any del que es tenen dades, va morir 3.539 persones a Espanya per aquesta causa (2.619 homes i 920 dones). Aquesta xifra suposa un descens del 3,7% respecte al número de morts per suïcidi a l’estat al 2017, tot i que continua sent la principal causa de mort externa, i doble en número de víctimes als accidents de trànsit.

Amb motiu del Dia Mundial que se celebra avui, la Confederación Salud Mental España (SME), de la qual part la Federació Salut Mental Catalunya, ha posat en marxa una campanya amb l’objectiu de reclamar un pla nacional de prevenció de la mort per suïcidi, així com altres reivindicacions com:

  • formació específica pels professionals d’atenció a les persones,
  • més campanyes de sensibilització,
  • la creació d’un telèfon d’atenció 24 hores, gratuït i de tres xifres
  • i recursos per l’educació i la cura de la població infantojuvenil

La campanya de SME inclou també vídeos amb testimonis en primera persona de supervivents i familiars de víctimes, així com recomanacions per a persones amb ideacions suïcides, i pels seus familiars.

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) va posar en marxa al 2019 la campanya Parlar i escoltar, salva vides amb l’objectiu de millorar la informació i prevenció de la mort per suïcidi, i mostrar els recursos i entitats que treballen per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica de salut mental, masses vegades silenciada.

La campanya es va fer amb motiu de la celebració aquest dimarts 10 de setembre del Dia Mundial per a la Prevenció de la Mort per Suïcidi, amb la col·laboració de “Després del Suïcidi – Associació de Supervivents” (DSAS)Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent (APSAS) i Mans Amigues – Dol per Suïcidi (DSMA).