Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Premis i reconeixements

Premio Buenas Prácticas – Salud Mental España

El projecte de la Federació Salut Mental Catalunya “Activa’t per la salut mental” ha estat distingit en la categoria d’Intervenció Familiar, en reconeixement a la feina per promoure l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars per convertir-se en agents de salut actius en el seu procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. L’entrega dels premis s’ha fet el 13 de desembre a Madrid i ha estat en Francisco Rubio, vocal de la junta directiva de la Federació, qui ha anat a recollir el premi.

buenaspracticas

Salud Mental España (SME), en la segona edició dels premis a les Bones Pràctiques de les associacions de salut mental, reconeix el projecte Activa’t perqué:

  • proporciona eines per a la gestió de el problema de salut mental, mitjançant serveis d’orientació, programes de psicoeducació, programes per al desenvolupament de l’apoderament, i grups d’ajuda mútua
  • augmenta la influència i control que famílies i persones amb experiència pròpia exerceixen en les seves vides
  • millora la cohesió social
  • afavoreix l’articulació de les xarxes sanitària, social i associativa en el suport a les famílies, per assegurar l’adequació i continuïtat en l’atenció, i augmenta la seva participació a la xarxa associativa i social.

Premi Ramon de Teserach 2019 

El programa Activa’t per la salut mental, dut a terme conjuntament per Generalitat de Catalunya, Federació Veus i Federació Salut Mental Catalunya, ha estat guardonat amb el premi Ramon de Teserach 2019 que concedeix l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, a l’actuació cívica d’entitats per a la promoció de la salut.

premi

 

Bones pràctiques “Xarxa de suport a les famílies cuidadores de Tarragona”

L’Ajuntament de Tarragona va distingir al març del 2019 a la Federació Salut Mental Catalunya per la seva participació en el projecte de la ”Xarxa de suport a les famílies cuidadores de Tarragona“, creada al 2014 amb l’objectiu d’enfortir la capacitat de la ciutat d’acollir, acompanyar, donar suport i reconèixer a les famílies que cuiden. La xarxa ha estat reconeguda com a pràctica significativa i ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya que impulsen la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals.

diploma

 

Premi “Córrer per compromís” 2017

El projecte de la Lliga Inclusiva de Futbol Sala de la Federació Salut Mental Catalunya ha rebut al 2017 el reconeixement de l’Institut Barcelona Esports (IBE) en la 3a edició dels premis ‘Córrer per Compromís’.  La dotació global dels premis ha assolit enguany la xifra de 136.000€, repartits entre 14 projectes. Aquesta partida econòmica és una borsa solidària que neix de la donació de milers de persones anònimes que s’inscriuen i participen a la Cursa de la Mercè, i del retorn econòmic a la ciutat d’esdeveniments con la Marató i la Mitja Marató de Barcelona.

premi 2017

 

Premi Llegat Valdejuli 2017

El Premi Llegat Valldejuli és un guardó destinat al reconeixement del treball de les entitats del tercer sector. El premi, de 20.000 euros, destaca a l’entitat no lucrativa que més s’hagi destacat en l’atenció a les persones més necessitades, sobretot en el camp de l’assistència familiar.

Al 2017 l’entitat distingida ha estat la Federació Salut Mental Catalunya, en reconeixement a l’atenció de les persones amb problemes de salut mental. El passat dimecres 15 de març la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País va celebrar la tradicional entrega de beques i premis de l’entitat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El president de la Federació SMC, Israel Molinero, va recollir el guardó i va agrair el reconeixement a la tasca de la Federació i de les associacions i persones que fan possible la nostra tasca.

valdejuli

Premi “Córrer per compromís” 2016

Els Premis Córrer per Compromís es van crear l’any 2015 per tal de posar en valor la vessant més solidària dels grans esdeveniments esportius de Barcelona. Amb aquests guardons, les aportacions dels corredors contribueixen directament a tirar endavant projectes específicament vinculats a millorar la qualitat de vida de les persones a través de l’esport.

El programa de tennis de la Federació SMC compta amb el suport de Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Antoni Serra Santamans

correrxcompromis

XVII Premi Jaime Albert Solana 2015

El projecte de la Federació Salut Mental Catalunya Amb Experiència Pròpia. Dinamització del moviment associatiu de persones afectades per un problema de salut mental” ha resultat guanyador del XVII Premio Jaime Albert Solana convocat per la Confederación Salud Mental España (antiga FEAFES).

Aquest guardó reconeix  la tasca realitzada des de fa més de 15 anys per institucions i particulars pel que fa a accions i investigacions que afavoreixen el coneixement de la malaltia mental en el camp sanitari, social, laboral i / o legal així com que propiciïn la millora de la imatge social de les persones amb problemes de salut mental.

Entre les cinquanta candidatures rebudes, el jurat considera que el projecte de Salut Mental Catalunya contribueix a la recuperació de les persones amb trastorn mental i promou el seu apoderament. El premi valora especialment del projecte la seva pertinència i utilitat així com la seva capacitat per tenir continuïtat i ser replicat tant a al llarg del temps com en altres llocs, podent afavorir així el coneixement sobre el trastorn mental i la imatge social de les persones amb problemes de salut mental.

Celso Aguirre, Angel Urbina i Josep Aguilar.

Celso Aguirre, Angel Urbina i Josep Aguilar.

 

Placa Josep Trueta 2015

El president de la Federació Salut Mental Catalunya, Xavier Trabado, va recollir ahir 11 de maig de mans del president català, Artur Mas, la placa Josep Trueta, que la Generalitat entrega en reconeixement de les entitats que treballen per millorar la qualitat del sistema sanitari català. Aquest reconeixement s’afegeix a la Creu de Sant Jordi, rebuda per la Federació al 2014. Com en aquella ocasió, volem compratir aquest premi amb les nostres associacions i amb totes les persones i famílies que conviuen cada dia amb un problema de salut mental.

Les medalles i plaques Josep Trueta, que concedeix anualment el Govern, distingeixen aquelles persones i entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat. Les medalles i plaques Josep Trueta van ser creades l’any 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.

placaTrueta_120515

Creu de Sant Jordi 2014

La Generalitat va concedir el 2014 la Creu de Sant Jordi a la Federació Salut Mental Catalunya ha estat guardonada “per la seva contribució a la millora de la qualitat de vida, la no-discriminació i la igualtat d’oportunitats de les persones amb problemes de salut mental, i pel suport a les seves famílies. La promoció de programes d’inserció social i laboral, l’impuls de la coordinació territorial o la promoció d’activitats culturals són, entre d’altes, iniciatives que promou la Federació per assolir els seus objectius”.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

Gràcies als avals de més de 160 entitats i persones de tots els àmbits del nostre país, la distinció de la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat és un gran reconeixement al conjunt del moviment associatiu de familiars i persones amb problemes de salut mental, i als professionals que fa més de 30 anys que lluiten plegats per una salut mental comunitària, en defensa dels drets de les persones i cercant solucions en forma de serveis sanitaris, socials, laborals i educatius, així com la normalització i lluita contra la discriminació.

creusantjordi

Premi Creu Roja 2010

El 2010 Creu Roja va guardonar la Federació, antiga FECAFAMM, amb el primer premi del concurs de Bones pràctiques d’Inclusió Sociocomunitària en un acte a la Sala d’Actes de la Diputació de Lleida on la directora de l’entitat va recollir el premi i va presentar el programa Club Social dins el VIII Seminari de Bones Pràctiques en Intervenció Social de Creu Roja. Aquest és un reconeixement a la tasca impulsora de la Federació en el model de Club Social i al seu lideratge en la definició d’un servei específic per fomentar la inclusió social de les persones amb problemes de salut mental, però també reconeix la feina de totes les persones i entitats que ençà el 2002 hi han col·laborat i donat suport.

premicreuroja

El premi valora uns aposta metodològica molt innovadora que col·loca l’usuari en el paper de protagonista del seu propi procés, i que contribueix directament a que puguin augmentar i millorar aspectes relacionats amb la seva salut, empoderament i qualitat
de vida, a través de la participació en la comunitat i la inclusió social. El seminari, organitzat per la Creu Roja amb el suport del Ministeri de Sanitat i Política Social, pretén contribuir a millorar la qualitat dels projectes d’Intervenció Social de la Creu Roja.

Placa President Macià 2005

Les medalles i plaques President Macià que atorga el Govern de la Generalitat van ser creades el 1938 per reconèixer mèrits laborals, sigui dels treballadors individuals, sigui de les empreses. L’any 1982 la Generalitat va rehabilitar aquests guardons amb la finalitat de premiar els qui, al llarg d’una vida o una dilatada etapa de treball, han contribuït amb el seu esforç i exemple a mantenir i impulsar d’una manera rellevant l’activitat econòmica del nostre país.

La Federació el va rebre l’any 2005, com a Federació de Familiars de Malalts Mentals de Catalunya , l’antiga FECAFAMM, per la seva tasca en l’àmbit de l’atenció a les persones i famílies amb problemes de salut mental.

placaMacia