Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

2009 Dia Mundial de la Salut Mental: Sant Boi

Coincidint amb el dia oficial, el moviment social a l’entorn de la salut mental, famílies, usuaris, professionals i representants polítics de Catalunya, ens van aplegar el dissabte 10 d’octubre per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental i fer-nos visibles a la societat, amb el lema “Salut mental a l’abast de tothom“.

Més de 1.500 persones es van concentrar al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat, on la periodista Raquel Sans va llegir el manifest elaborat per la FECAFAMM.

Entre les reivindicacions expressades, destaquen les següents reclamacions:

  • El desplegament a tot el territori de tots els eixos i programes que preveu el Pla Director de Salut mental i Addiccions.
  • El compliment de la Planificació Territorial prevista des del Departament d’Acció Social i Ciutadania i el desplegament de la Llei de Serveis Socials així com una aplicació correcta de la Llei de la Dependència.
  • El compromís en ferm que prioritzi el Pla Integral de Salut Mental gestionat per una Agència Catalana de la Salut Mental reivindicat des de l’any 2004, i que entenemés un element imprescindible per poder avançar en la integració de xarxes i en un treball transversal i de coordinació entre Departaments i la resta d’institucions.

A més, es va posar de manifest els enormes prejudicis i idees preconcebudes que existeixen encara en relació a la salut mental, per la qual cosa es va demanar “el desplegament d’un programa ambiciós de lluita contra l’estigma que contribueixi a trencar barreres i prejudicis, millori la informació i apropi de forma adient la situació de les persones amb problemes de salut mental a la ciutadania, garantint millores en l’accés a oportunitats diverses, posant a l’abast aquestes oportunitats”.

Després de la lectura del manifest, es va inaugurar un espai simbòlic de participació: una escultura elaborada per l’artista Estel Ferrer inspirada en el logotip del Dia Mundial d’enguany on els assistents van anar posant cintes de colors amb desitjos escrits per tal de donar color a la salut mental. A més, durant el matí també hi van haver activitats d’animació a càrrec dels grups locals els Gegants de Casablanca, els Gegants de Sant Boi i els Diabòlics, així com l’actuació musical de l’Orquestra de la Bona Sort, orquestra semi-professional integrada per persones amb problemes de salut mental.

Els representants de les administracions públiques, presidits per la consellera de Salut, Marina Geli, i la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, també hi van estar presents a la jornada per explicar les seves previsions i propostes d’actuació en els propers anys a l’acte institucional. Després dels discursos, es van apropar a l’escultura per posar cadascú el seu desig per la salut mental.

Després d’un dinar de pícnic,Irene Molina, presidenta de l’Associació Equilibri de Sant Boi es va acomiadar de tots els participants i els hi va convidar a formar part de la fotografia de familia de la jornada. L’acte festiu de la celebració va tenir una important acollida entre els mitjans de comunicació, els quals van recollir diversos testimonis d’usuaris i familiars, així com les reivindicacions del col·lectiu per part del president de la FECAFAMM, Xavier Trabado.

Enllaços relacionats:

Manifest Sant Boi 2009

Nota de premsa

Tríptic

Imatges

Vídeo

Dia Mundial de la Salut Mental 2009