Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Codi Penal

Als darrers mesos, la defensa dels drets de les persones amb problemes de salut mental se centra en evitar la reforma del Codi Penal, plantejada pel Ministeri de Justícia i aprovada pel Consell de Ministres a l’octubre del 2013. La nova normativa obre la possibilitat d’internar indefinidament en centres psiquiàtrics a les persones amb malaltia mental al relacionar aquest trastorn amb el concepte de perillositat.

Des de la Federació SMC, com a membre de la Confederación Española de Agrupaciones de Familiares y Personas con Enfermedad Mental (FEAFES), s’està participant activament en la campanya per oposar-se a la reforma, donant suport a les accions de FEAFES a nivell estatal i informat i col·laborant amb el nostre teixit associatiu per defensar els drets de les persones amb trastorn i de les seves famílies.

La reforma de l’actual Codi Penal, vigent des del 1995, es troba en tràmit parlamentari i des del mes de gener es poden presentar esmenes al Projecte de llei. Quan acabi el període d’esmenes, que encara no té data límit fixada, el Ple del Congrés dels Diputats tornarà a debatre la reforma i la sotmetrà després a votació.

FEAFES ha presentat esmenes al Govern central i als diferents grups parlamentaris amb representació a la Comissió de Justícia, on el president de FEAFES, José Maria Sánchez Monge, va comparèixer el passat 18 de març per defensar l’oposició del moviment de salut mental a la nova llei. La Federació SMC, per la seva part, s’ha reunit amb els partits polítics catalans amb representació parlamentària a la Comissió de Justícia del Congrés, tot i que el PP ha delegat en un diputat del Parlament.

Des de FEAFES i la Federació SMC s’espera que el Govern central  tingui en compte les esmenes presentades i anul·li els punts de la reforma del Codi Penal que discrimina a les persones amb trastorn. Si la reforma es manté intacta, el moviment de la salut mental estudia noves accions i reivindicacions públiques per continuar defensant els drets de les persones amb problemes de salut mental.

Enllaços relacionats:

FEAFES explica a la Comissió de Justícia del Congrés les esmenes a la reforma del Codi Penal

Descarrega dels vídeos de les intervencions a la Comissió de Justícia

Esmenes enviades per FEAFES als grups parlamentaris sobre la reforma del Codi Penal

Resum de les esmenes presentades per FEAFES