Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Coneix l’Activa’t

webactivat

 

“Activa’t per la salut mental” és un projecte promogut per la Generalitat de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya, conjuntament amb la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona)

“Activa’t per la Salut Mental” pretén transformar la realitat actual, en què la família i la persona afectada per un trastorn mental actuen com a subjectes passius en el procés de tractament,  a subjectes actius i agents de salut en el seu propi procés de recuperació.

L’accés a la informació i al coneixement de les famílies i les persones que pateixen un problema de salut mental, contribueix de forma molt positiva a una gestió mes eficient del propi procés de cura i rehabilitació, a un major benestar i una disminució de la sobrecàrrega, i a una participació compartida en la presa de decisions.

La metodologia d’intervenció del projecte preveu posar a disposició de les famílies un circuit estructurat que els permeti l’accés a la informació, a la formació i el foment de l’apoderament, així com un suport continuat en el temps, coordinant les accions de les diferents xarxes que intervenen en la seva atenció.

Dins del circuit s’inclou:

  • un servei d’informació (Espai Situa’t)
  • un servei de formació i psicoeducació (PROENFA)
  • un servei de desenvolupament de l’apoderament (PROSPECT)
  • un servei de desenvolupament continuat i indefinit de l’apoderament basant-se en el contacte social (Grups d’Ajuda Mútua).

El projecte, que pretén transformar la família i la persona afectada per un trastorn mental de subjectes passius a subjectes actius en el procés de tractament i recuperació, està estructurat com un circuit que permet l’accés a la informació, a la formació i el foment de l’apoderament, així com un suport continuat en el temps, coordinant les accions de les diferents xarxes que intervenen en la seva atenció.

La porta d’entrada a aquest circuit són els Espais Situa’t, que s’estructuren com el pilar principal del circuit d’atenció i actuen com a coordinador de tot el procés. És un servei centralitzat en l’associació del territori i directament en contacte amb els professionals de la xarxa sanitària i els professionals de la Federació Salut Mental Catalunya. S’estructura, metodològicament, en format d’entrevista individualitzada que serveix de porta d’entrada i derivació directa al circuit d’atenció a la família i que ofereix, a més, informació i assessorament específic sobre la malaltia mental a la població en general per afrontar el problema d’una manera eficaç.

Dins del circuit també s’inclou un servei de formació i psicoeducació (PROENFA), un servei de desenvolupament de l’apoderament (PROSPECT), i un servei de desenvolupament continuat i indefinit de l’apoderament basant-se en el contacte social (Grups d’Ajuda Mútua).

circuitactivat