Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Salut Mental Catalunya denuncia el tracte denigrant a persones amb un problema de salut mental de l’espot de Campofrío

amodio

Consulteu la nota de premsa en pdf.

Consulteu la nota de premsa en pdf – versió en castellà

Salut Mental Catalunya (SMC), com a representant de més d’un centenar d’entitats de salut mental, manifesta la màxima repulsa a l’espot nadalenc de Campofrío Food Group perquè atempta greument contra la dignitat de les persones amb un problema de salut mental i vulnera els principis recollits a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat[i].

SMC entén que la campanya ‘Amodio’ reforça els falsos mites vinculats a la salut mental i incorre en una total manca de respecte amb el dolor de les persones que en pateixen algun problema. L’anunci frivolitza sobre aspectes molt greus com ara l’ingrés en centres psiquiàtrics o l’ús de les camises de força. “Per a qui coneix o viu de prop la salut mental, veure com se’ns caricaturitza o es banalitza el nostre patiment resulta lamentable, i molt dolorós”, assenyala Paco Rubio, vinculat a l’Associació la Muralla de Tarragona i membre de junta de la Federació Salut Mental Catalunya.

Malgrat que les persones amb un problema de salut mental lluiten cada dia per exercir i participar com a ciutadans i dur una vida plenament normalitzada, l’eradicació de la discriminació i l’estigma que pesa sobre la salut mental està molt lluny encara de ser una realitat i campanyes com la de Campofrío, que apel·len a un estereotip ranci i maldestre que fa mofa d’aquestes persones, no només tiren per terra la seva lluita, sinó que resulten intolerables i indignes d’una societat moderna.

A Catalunya, un total de 168.456 persones van ser ateses l’any 2016 en Centres de Salut Mental d’Adults, un 1,5% més que l’any anterior, segons les dades de la Central de Resultats de Catalunya[ii]. Al conjunt de l’Estat, més d’un milió de persones té un problema de salut mental greu i s’estima que un 19,5% de la població n’ha patit algun al llarg de la seva vida.

Desconeixement de la salut mental

Mostrar que les persones amb problemes de salut mental viuen recloses en centres psiquiàtrics de llarga estada –institucions en vies d’extinció– i amb manilles de força i fer-ne mofa és una manca de respecte que tira per terra la feina d’aquestes persones i les seves famílies per trencar amb certs prejudicis i, alhora, reflecteix un total desconeixement social de la salut mental.

SMC vol deixar constància que la reforma psiquiàtrica iniciada als anys 80 a Itàlia i prevista a l’Estat espanyol a la Llei Sanitària de 1986 va suposar, entre d’altres, la fi de la institucionalització i, per tant, la inclusió d’aquestes persones en la comunitat com a ciutadans i ciutadanes de ple dret.

Israel Molinero, president de la Federació i la Fundació SMC, explica que “l’eradicació de la contenció mecànica, un procediment que malauradament encara s’utilitza massa sovint a les unitats de salut mental, és una reivindicació del moviment social en pro de la salut mental perquè no només resulta una experiència profundament traumàtica, sinó que les persones que en pateixen mostren un pitjor pronòstic i poden patir lesions greus”.

 


[i] La Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat és un acord entre Estats que es regeix pel dret internacional i té caràcter vinculant, en el cas de l’Estat espanyol des del 2008.

[ii] La Central de Resultats és un informe que elabora anualment el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre l’estat de salut de la població catalana.