Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

El Govern i el sector presenten un compromís a llarg termini amb la salut mental

masDMSM

Avui dilluns 14 de juliol es presenta al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat el balanç i la priorització d’actuacions del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions en el qual estan treballant els agents en salut mental de Catalunya. L’acte, que serà presidit pel president Artur Mas, comptarà també amb les intervencions de Jordi Baiget, secretari de Govern, i Xavier Trabado, com a representant del sector de salut mental del país.

Aquest Pla és fruit del treball conjunt de tot el sector, en el qual participen entitats de persones amb problemes de salut mental i de familiars, entitats gestores de serveis de salut mental, i tots els Departament de la Generalitat implicats: Salut, Benestar Social i Família, Ensenyament, Justícia, Empresa i Ocupació, Interior, i Economia i Coneixement.

El sector de salut mental considera que aquesta és una gran oportunitat fruit d’una demanda llargament esperada, i demana al Govern la continuïtat d’aquesta aposta a llarg termini per garantir una atenció des de tots els àmbits de la vida d’una persona. També demana que el Parlament de Catalunya, els grups polítics, els agents socials i econòmics i les entitats del tercer sector facin seva  aquesta aposta.

Tradicionalment s’ha centrat el focus de l’atenció a les persones amb problemes de salut mental des d’un punt de vista fonamentalment sanitari. En els darrers anys s’han anat incorporant recursos socials i laborals però encara de forma massa poc consolidada. Amb aquest Pla Integral es vol fer un pas endavant en la implicació i compromís de tots els departaments amb la mateixa intensitat per tal de garantir les mateixes oportunitats per a totes les persones.

Amb la presentació de les línies estratègiques i les accions concretes que s’estan portant a terme o que estan previstes d’aquí al 2016, el Govern fa públic el seu compromís a llarg termini per abordar la salut mental d’una manera integral que ajudi a millorar la qualitat de vida i la inclusió en la comunitat de les persones i les seves famílies.

Els grans eixos prioritaris d’actuació del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions per als propers mesos són:

-       Lluita contra l’estigma

-       Millora de l’atenció a la població infantil i juvenil

-       Millora de l’atenció i promoció dels drets de les persones en entorns assistencials

-       Promoció de la participació i l’associacionisme

-       Suport a les famílies i a les persones amb problemàtiques de salut mental

-       Inclusió social i desplegament d’un nou model de prestació de serveis d’habitatge

-       Desenvolupament del model d’inserció sociolaboral

-       Suport en l’àmbit judicial i penal

Enllaç relacionat:

Consulta la nota de premsa en format pdf.