Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots
8 nov

Jornada “Drets i Salut Mental: Transformem actituds, exigim compromisos”

JornadaDrets2016

INSCRIPCIONS A LA JORNADA EN AQUEST ENLLAÇ

Programa de la jornada en aquest enllaç

Salut Mental Catalunya, juntament amb la Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental en 1ª Persona (VEUS), organitza la Jornada “Drets i Salut Mental: Transformem actituds, exigim compromisos”, al CaixaForum de Barcelona.

La defensa i la protecció dels drets és fonamental segons diferents marcs europeus i mundials que haurien d’incorporar les polítiques públiques i legislatives, i de prestació de serveis en salut mental en els propers anys.

El propòsit de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat és “promoure, protegir i assegurar el gaudi ple, i en condicions d’igualtat, de tots els drets humans i llibertats fonamentals per part de totes les persones amb discapacitat, i promoure el respecte de la seva dignitat inherent”.

L’objectiu és obrir noves perspectives per a la minoria més nombrosa del món, i garantir que gaudeixi dels mateixos drets i oportunitats que tothom.

Tenim davant un repte molt important: identificar àmbits de millora des de la perspectiva dels drets i eliminar actuacions que poden estar vulnerant o dificultant el seu exercici.

El desenvolupament de serveis de salut mental de qualitat requereix protocols i pràctiques que incorporin els principis de drets humans, el respecte a l’autonomia personal i la protecció de la dignitat.

Amb aquesta jornada volem sensibilitzar la ciutadania i tots els actors que tenen un paper clau per incidir en el desplegament de plans d’acció i polítiques públiques que garanteixin la defensa i la protecció dels drets de les persones amb problemes de salut mental a Catalunya.

Programa de la jornada

 • 9.00 h. Acollida i registre de participants 
 • 9.30 h. Conferència “Reptes de l’aplicació de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat”

- Oliver Lewis, professor de Dret i Justícia Social, Universitat de Leeds i Director Executiu del Mental Disability Advocacy Centre

Modera: Francisco José Eiroa Orosa, investigador ​Marie Skłodowska-Curie a les ​universitats de Barcelona i Yale (Estats Units) i activista d’ActivaMent, la Federació Veus i Obertament

 • 10.15 h. Preguntes
 • 10.30 h. Inauguració institucional

Maria Dolors Rusinés, coordinadora de les polítiques públiques per a l’Estat del Benestar del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya

- Pilar Solanes, directora del Programa de Salut de l’Ajuntament de Barcelona

- Edgar Vinyals, president de la Federació Veus

- Israel Molinero, president de la Federació Salut Mental Catalunya

 •  10.45 h. Pausa
 •  11.30 h. Taula rodona: “Els reptes de canvi a les organitzacions i a la ciutadania per un compromís amb la defensa activa dels drets”

 - “Cultura del canvi”Josep M. Solé, director de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines

 - “Eines per garantir els drets”, Maria Àngels Porxas Roig, investigadora pre-doctoral de la Universitat de Girona, especialista en drets humans i salut mental, llicenciada en Dret

 - ”Experiència en primera persona”, Raúl Velasco, periodista, escriptor, supervivent de la psiquiatria i vicepresident de la Federació Veus. Autor, entre d’altres de la novel·la “El Escritofrénico. Un ensayo sobre la curación de la psicosis” i els poemaris “La mecánica de la aurora” y “Grietas de silencio”

 Modera: Enric Vicens, coordinador de docència de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i membre de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental

 •  12.30 h Preguntes
 •  12.45 h. Conferència “La llibertat com a un exercici diari: els resultats de 5 anys d’innovació per reduir la coerció en psiquiatria”

 - Thomas Emmenegger, president del projecte Olinda (Milà) i assessor de Serveis Públics de Salut Mental i Rehabilitació (Suïssa)

 Modera:  Marta Espar, periodista

 •  13.30h Preguntes
 •  13.45 h. Conclusions

 - Francisco Villegas, vocal Junta Directiva d’AMMFEINA Salut Mental Catalunya

 • 14 h Final de la Jornada

 PER SABER MÉS

 

Jornades anteriors de la Federació SMC:

Data
8 novembre 2016
Lloc
CaixaFòrum Barcelona
Adreça
Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8