Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots
12 oct

Dia Mundial de la Salut Mental a Sort, amb l’Associació Salut Mental Pallars

banner web

Descarrega’t el programa en pdf en aquest enllaç

Dia Mundial 2019 – Sort- Programa

 

“El suïcidi és la primera causa de mort entre els joves a Catalunya”.

Aquesta és una sentència que no deixa indiferent a ningú. Al 2017 quasi 500 persones van morir per suïcidi al nostre país. És la causa de mort prematura que més ha crescut darrerament. Ens trobem davant un problema social, no pas individual, d’una magnitud que ens desborda i ens interpel·la a actuar responsablement de forma immediata. El suïcidi ha passat de ser una competència sanitària a ser un fenomen que necessita una mirada transversal, des de l’educació i la perspectiva social i filosòfica. Sabem que la mort per suïcidi és un fenomen multicausal, en el qual hi ha de fons una desesperança i patiment com a factor comú, causat per múltiples motius.

Per tot això és urgent que ens posem a treballar ara. I per començar hem de trencar els mites que encara pesen sobre la mort per suïcidi, com per exemple que parlar obertament del suïcidi no n’incrementa els casos. Això no és cert si quan en parlem ho fem amb responsabilitat. És imprescindible parlar-ne per normalitzar, prevenir i intervenir, com ho faríem en qualsevol situació de risc vital, perquè es tracta de salvar vides.

Algunes dades oficials apunten que el 90% de les persones que se suïciden presenten una afectació de la salut mental prèvia, però també hi ha molts professionals que pensen que el suïcidi no és sempre conseqüència d’un trastorn mental, especialment en les edats més tendres. Tenim por a evidenciar el fracàs social que implica?

Hem de posar-nos a treballar de seguida, cadascú des del seu àmbit: les administracions i experts elaborant i executant una estratègia global de prevenció del suïcidi que inclogui una adequada atenció als supervivents; i la ciutadania trencant mites i tabús i, fent sobretot una escolta activa, respectuosa i sense presses. Per això aquest Dia Mundial de la Salut Mental, declarat per l’OMS l’any de la prevenció del suïcidi, des del moviment social en pro de la salut mental diem ben alt:

PARLAR I ESCOLTAR,  SALVA VIDES

11.30h

Rebuda a càrrec dels acordionistes La Banda del Peirot i participació a l’activitat “Retalls de vida”
12.30h

Actuació de les Entelades

12.40h

Benvinguda a càrrec de l’actor Sergi Cervera i lectura del manifest a càrrec de sòcies i socis de Salut Mental Pallars

12.50h

Parlaments institucionals

13.15h

Participació a l’activitat “Retalls de vida”

13.30h

Actuació de les Entelades

13.45h

Desplaçament fins al poliesportiu

14.00h

Dinar (Menú: amanida verda, arròs de muntanya, pa, aigua i vi, coca o fruita, cafè) – 10 euros
Prèvia compra de tiquet: bit.ly/dinarSMC-sort-2019

15.30h

Final

cartell dia mundial 2019 (1)

 

 

Data
12 octubre 2019
Lloc
Sort
Adreça
Espai per determinar