Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Què va passar

Mas per la salut mental

El Parc Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú va acollir dissabte 12 d’octubre la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, sota el lema: “Alternatives davant la crisi, el valor dels nostres drets”. La jornada va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, que va destacar que la implicació del Govern en la salut mental és una prioritat: “Si el pla interdepartamental avança ara després de 10 anys és perquè des de Presidència volem liderar que totes les conselleries treballin de forma coordinada”. Mas va insistir en la necessitat de fer visible el trastorn mental a Catalunya i es va comprometre a que “posar recursos allà on facin més falta” i a garantir el compliment del pla en salut mental encara que sigui en les condicions actuals de crisi”.

El manifest de la jornada, llegit per l’actor Sergi López, va reclamar una aposta clara i conjunta per consolidar, mantenir i optimitzar els recursos existents, amb l’objectiu d’invertir temps en avaluar i millorar l’atenció futura en salut mental, i promoure així la redistribució de recursos per destinar a un model global que garanteixi la recuperació
de les persones. El president de la Federació Salut Mental Catalunya, Xavier Trabado, va demanar al president català un “compromís personal” amb la salut mental, “que ha estat infravalorada històricament per la societat i les administracions”. Trabado va advertir que “la salut mental és un problema sanitari i social de primer ordre, ja que 200.000 catalans són atesos cada any als centres sanitaris de salut mental, i una de cada deu visites als ambulatoris estan relacionades amb trastorns mentals”.

La celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a Vilanova va ser conduïda per l’actor Toni Albà, i va comptar també amb la presència de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i del conseller de Salut, Boi Ruiz, entre altres autoritats. Lloveras va apostar per informar i sensibilitzar sobre salut mental per trencar amb l’estigma de les malalties mentals, ja que “el desconeixement provoca por i la por aixeca murs”.

El Dia Mundial es va celebrar a Vilanova gràcies a la col·laboració de l’Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf (AFAMMG). La seva presidenta, Núria Reig, va reclamar un servei prelaboral pel seu territori i va explicar que “reduir l’estigma en salut mental comença per un mateix, per defensar que totes les persones tenim els mateixos drets i deures”.

Enllaç relacinat:

Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2013