Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Les entitats socials catalanes perjudicades de nou pel govern espanyol en el repartiment del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials

taula 3r sector

Nota de premsa de la Taula d’entitats de socials del Tercer Sector Social de Catalunya (19-5-2020)

El govern espanyol perjudica de nou Catalunya en el repartiment del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, uns recursos fonamentals per a centenars d’entitats socials catalanes que, a través d’aquesta subvenció, ofereixen serveis i suports a persones en situació de vulnerabilitat mitjançant projectes destinats a pal·liar la pobresa i l’exclusió social i a reduir les desigualtats. En l’anterior convocatòria de subvencions via IRPF, es van finançar més de 700 projectes d’entitats socials.

Per quart any consecutiu, les entitats socials catalanes es mantenen congelades i rebran 31 milions d’euros, en concret 31.811.855 €, i queden fora repartiment de la recaptació extra a l’Estat. El govern espanyol ha aconseguit 283.374.239 € a través de la casella de la X solidària de la declaració de la renda, un 7% més que el 2019, que va ser de 264.428.823 €. Tot i la pujada, Catalunya rebrà 0 € dels 14 milions extres i l’únic augment que hi haurà és de gairebé 284.000 € que corresponen a l’increment de l’IPC (0,9%) i que s’aplica a totes les comunitats autònomes per igual.
La Taula havia demanat reiteradament un canvi del model de repartiment perquè era injust amb Catalunya. Aquest any s’ha modificat, però denuncia que continua perjudicant les entitats socials catalanes. La Taula reclama que totes les CCAA entrin en el repartiment dels increments de la recaptació, que els indicadors per a aquesta distribució siguin territorialitzats, que es reforci el pes dels indicadors referents a la realitat social i es rebaixi el dels criteris geogràfics i que s’inclogui com a nou indicador el percentatge de persones que marquen la casella solidària, a banda de més transparència. Segons les últimes dades publicades per la Generalitat (donades en el Congrés dels Diputats a través d’una pregunta parlamentària l’any 2016), els i les contribuents catalanes aportaven un 25% dels diners recaptats a tot l’Estat. Aquest any, Catalunya rebrà un 13% d’aquests recursos.