Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Reclamem mesures urgents per actualitzar tarifes de serveis, congelades des de fa 10 anys

Confederacio_AMMFEINA_infrafinançament_serveis

“Les entitats socials estan en una situació molt complexa, assumint una sobrecàrrega insostenible per l’infrafinançament crònic dels serveis i la congelació de tarifes des de fa 10 anys“.  Amb aquestes paraules, el president de La Confederació, Joan Segarra ha fet una nova crida al Govern de la Generalitat a comprometre’s amb la recuperació i la millora del finançament de les entitats del Tercer Sector que gestionen bona part de la cartera dels serveis socials.

Ha estat en una roda de premsa a mitjans convocada per la patronal  –que avui aglutina un total de 1.200 entitats socials, entre elles AMMFEINA SMC–, en què s’ha reclamat un Pla Urgent per posar fi a una dècada en què les les entitats han hagut d’atendre amb qualitat la demanda de persones usuàries amb uns recursos clarament insuficients. I és que, segons ha dit Segarra, aquesta situació afecta “a la qualitat dels serveis d’atenció a les persones, a les condicions laborals dels professionals dels serveis i a la sostenibilitat directe de les entitats”.

Descarregar informe

La situació crítica del Tercer Sector no és sobrevinguda, sino sistemàtica com a conseqüència de la conjuntura econòmica, però també de les retallades i la contenció pressupostària, les entitats socials han mantingut els serveis aplicant un principi de corresponsabilitat. Tanmateix, aquesta situació sistemàtica les ha portat a una situació insostenible. “El Tercer Sector no s’ha aturat ni s’aturarà, però necessitem solucions”, ha reclamat Segarra, recordant que la titularitat dels serveis és l’Administració i, per tant, és la seva responsabilitat finançar-los.
Salut mental, un dels àmbits més afectats

L’impacte de l’infrafinançament és manifest en tots els àmbits: infància, acció social amb col·lectius en risc d’exclusió, lleure educatiu i sociocultural, atenció domiciliària, discapacitat física i intel·lectual, la salut mental, gent gran, etc. En el cas de la salut mental, però, és especialment acusat. Entre els anys 2009 i 2018, els serveis d’atenció a les persones amb problemes de salut mental que depenen del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (TASF) no han experimentat cap regularització de tarifes, de manera que costos com ara l’IPC, l’IVA o els increments salarials han repercutit sobre les entitats.

Per serveis, el més afectat seria el Programa d’Autònomia a la Pròpia Llar (PSALL), la atrifa del qual s’ha reduït en un 20,17% en una dècada.

 

La Confederació estudia emprendre accions legals

La roda de premsa ha servir perquè La Confederació anunciï algunes de les mesures que s’han endegat:

  1. Reclamar mitjançant instància escrita al Departament de TASF la memòria econòmica de tots els serveis per analitzar els preus i poder determinar si la dotació pressupostària és suficient, tenint en compte els requeriments tècnics a què obliga la llei.
  2. Articular una campanya de reclamació d’interessos de demora pels retards en els pagaments, que es fan de manera normalitzada a 60 dies en lloc dels 30 que estableix la llei, i que fins i tot, en alguns casos, arriben a 180.
  3. Estudiar accions legals per denunciar els casos de serveis públics deficitaris.

 

Més informació: 

Adhereix-te al manifest ‘Prou congelacions i retallades, és hora de donar solucions