Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

El 20% de les mares monoparentals ha tingut o té un problema de salut mental fruit de les dificultats socioemocionals

taula_debatsocial

La Taula del Tercer Sector reclama polítiques integrals i transversals de lluita contra la pobresa que incloguin la perspectiva de gènere.

  • A Catalunya, el 80% de les llars monoparentals estan encapçalades per una dona i el 35% de les famílies monoparentals catalanes estan en risc de pobresa. A Espanya, aquest risc augmenta fins a més del 50%.
  • Les principals dificultats socioeconòmiques són l’accés a l’habitatge i el treball. 1 de cada 2 famílies monoparentals té problemes amb l’habitatge (risc de desnonament, impagaments o deutes hipotecaris) i el 50% de les dones monoparentals estan desocupades o treballen en l’economia submergida.
  • Les dificultats socioemocionals de les llars monoparentals són sobretot la soledat i la manca de suport afectiu. El 20% de les mares monoparentals ha tingut o té un problema de salut mental (depressió, estrès o ansietat) fruit d’aquesta situació.

Barcelona, 23 d’octubre de 2018.- La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials a Catalunya, ha presentat aquest dimarts a l’Ateneu Barcelonès l’estudi Monoparentalitat femenina i pobresa. Gènere, soledat i conciliació, l’arrel del problema’ dins el cicle Debats ‘Catalunya Social’. La presentació ha anat a càrrec d’Isabel Torras, coautora del dossier junt amb Andrés Lorenzo, ambdós professors de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL. A continuació, hi ha hagut un debat amb tres expertes d’entitats socials: Sira Vilardell, directora de la Fundació Surt (ECAS); Maria Bruno, responsable de l’àrea social de Fundesplai i Raquel Carrión, responsable d’acció social de Càritas Diocesana de Girona (Càritas Catalunya).

L’estudi que s’ha presentat avui analitza la situació de les famílies monoparentals a Catalunya en diversos aspectes: habitatge, treball, salut, soledat i xarxa social, migració i repercussió en la vida dels infants. “Les dades confirmen que la pobresa no només afecta més les dones, sinó que hi ha una relació directa entre el procés d’empobriment i el gènereSer dona implica ser més vulnerable davant la pobresa i l’exclusió social. Ser dona i estar sola al capdavant de la família augmenta encara més aquest risc. Però ser dona, estar sola al capdavant de la família i no tenir feina, un habitatge digne i/o una xarxa de suport, multiplica aquest risc de ser vulnerable“ ha alertat la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina.

És per això que la Taula del Tercer Sector reclama que es desenvolupin amb urgència polítiques de lluita contra la pobresa que sigui integrals, transversals, coordinades amb el sector social i que incloguin la perspectiva de gènere. La Taula insisteix en la necessitat de disposar d’estratègies que tinguin en compte la totalitat de les dimensions de la persona-família (treball, formació, habitatge, salut, conciliació, suports econòmics, socials i emocional, educació, etc.), que facin més èmfasi en la prevenció, que s’allunyin de la mirada assistencial i que trenquin el cercle de la pobresa de mares a fills/es per assegurar que tinguin els mateixos drets i oportunitats que la resta de la ciutadania.

També considera imprescindible que eines que ja existeixen per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social funcionin bé i a ple rendiment, com la Renda Garantida de Ciutadania. Per això, reitera que cal accelerar el desplegament total de la Renda Garantida de Ciutadania perquè sigui un instrument realment eficaç i útil que garanteixi aquest dret social al màxim de persones en situació de vulnerabilitat susceptibles de ser-ne beneficiàries.

 

Font: Taula del Tercer Sector Social