Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Salud Mental España reafirma la seva oposició al protocol d’ingressos involuntaris, davant la propera reunió del Comitè de Bioètica

SalutMentalEspaña_logo

La Confederación Salud Mental España recorda que el document que l’organisme europeu discutirà del 23 al 25 de maig de 2018, entra en conflicte amb la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Les objeccions estan recollides en el “Manifest de Cartagena per uns serveis de salut mental respectuosos amb els drets humans i lliures de coerció“, signat també per AEN, En Primera Persona i Federació VEUS.

Les quatre entitats, signants del Manifest de Cartagena, s’expressen en aquest document el seu rebuig a aquest projecte, que és “discriminatori ja que permet l’ingrés i els tractaments involuntaris de forma específica a les persones amb discapacitats psicosocials”.

El Manifest de Cartagena denuncia a més que el Protocol de Oviedo confon coerció i cures, autoritza la privació de llibertat de la persona amb problemes de salut mental basada en la presumpció de risc, no dóna suport ni promou la creació de recursos alternatius en què es respectin la voluntat i les preferències de les persones, i no dóna resposta a les advertències dels organismes més rellevants en l’àmbit dels drets humans. El document recorda a més que en cap moment s’ha consultat a les organitzacions amb experiència en el camp de la salut mental ni a les d’experts en primera persona per la seva elaboració.

En definitiva, l’esborrany del protocol no és compatible amb la CDPD de les Nacions Unides ni protegirà les persones amb problemes de salut mental de la violació dels seus drets. Per tot això, i davant els avenços en l’aprovació del protocol en el Consell d’Europa, les quatre entitats es reafirmen en la seva sol·licitud que el projecte es retiri tal com està redactat.

Podeu llegir la notícia completa de Salud Mental Espanya en aquest enllaç.