Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

La Federació SMC imparteix una formació en Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en l’àmbit de la salut mental

formacio pda terrassa

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) va participar el 21 de març a Terrassa en la formació sobre la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) per a persones amb malalties i condicions cròniques complexes. Els responsables de la formació que va oferir la Federació SMC van ser Ángel Urbina, vicepresident 2n, i Gemma Serrahima, tècnica de l’àrea d’Incidència Política.

La formació de la Federació SMC va tractar:

  • Les conclusions de l’informe de la Federació sobre les limitacions i oportunitats que ofereix el sistema actual per la implementació de la PDA
  • La PDA en salut mental: el punt de vista dels familiars i les persones amb experiència pròpia
  • Exemples concrets d’aplicació de la PDA i debat final

La participació d’Ángel Urbina i Gemma Serrahima s’emmarca en la formació organitzada per la Càtedra de Cures Pal·liatives i la Càtedra de Bioètica de la Universitat de Vic, la Universitat Central de Catalunya i l’Institut Català d’Oncologia-Centre Col·laborador de la OMS. La formació, de 12 hores de durada, es va fer els dies 7, 14 i 21 de març.

L’objectiu de la formació, dirigida als professionals de treball social del Consorci Sanitari de Terrassa, són:

  • Sensibilitzar els professionals de la importància de la PDA i comprendre-la com a part del procés assistencial, especialment en persones amb condició de complexitat o que presenten malalties cròniques avançades.
  • Promoure el desenvolupament de les habilitats comunicatives i les actituds necessàries per posar en pràctica el procés de la PDA de manera adequada.
  • Introduir els coneixements i habilitats per obtenir informació rellevant sobre la PDA i registrar-la correctament.
formacio pda terrassa 2

Planificació de Decisions Anticipades en salut mental

La Federació SMC va engegar al juny del 2017 un procés participatiu per aconseguir una Planificació Anticipada de les Decisions en Salut Mental. Es va fer una jornada de treball al Palau Macaya de l’Obra Social de “la Caixa” a Barcelona amb els agents clau del sector de la salut mental per analitzar el context català i aprendre de bones pràctiques ja en funcionament per garantir la defensa i protecció dels drets de les persones amb problemes de salut mental.

Més informació de la jornada PDA 2017

En aquest context, el proper 24 d’abril tindrà lloc la celebració de la jornada “El respecte a la voluntat de la persona amb trastorn mental i/o adicció: la Planificació de Decisions Anticipades”. La Sala d’Actes del Departament de Salut de la Generalitat acollirà la presentació del document del Comitè de Bioètica de Catalunya i l’informe de la Federació SMC sobre la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en salut mental. L’acte arriba després que la Federació SMC organitzés el 21 de juny i el 30 de novembre del 2017 dos seminaris sobre la PDA.

Més informació sobre la jornada PDA 2018