Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

L’ansietat tanca les xerrades del Catsalut als seus treballadors

20171215 xerrada Catsalut ansietat

El 15 de desembre es va tancar el cicle de xerrades que s’han fet al llarg del 2017 sobre salut mental als treballadors del CatSalut i del Departament de Salut. Han estat 12 sessions que han repassat les diferents patologies de la mà d’un metge expert de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i d’un testimoni en primera persona que ha aportat la part vivencial, que venia en nom d’Obertament o de Salut Mental Catalunya.

Aquesta darrera sessió ha abordat el tema de l’ansietat de la mà de dr. Jordi Blanch el qual va explicar que és un trastorn que afecta més a dones que a homes i que està poc associat a altres trastorns mentals, però sí sovint a asma o altres malalties similars, i des de la medicina s’acostuma a donar més importància a la malaltia orgànica. L’ansietat també inclou les fòbies o l’estrès posttraumàtic, per exemple. Gran part de la població n’ha patit en algun moment o altre de la seva vida, tot i que moltes vegades no s’arriba a consultar. El Departament de Salut va donar dades que donen una idea de l’abast d’aquest trastorn: només al 2016 es van registrar més de 100.000 casos nous d’ansietat. El Dr. Blanch va destacar els beneficis de les tècniques de relaxació, que tothom hauria de conèixer.

La xerrada va complementar-se amb e testimoniatge d’Andrea Quintana d’Obertament i de Toni Santander de PREAD (Associació per a la Prevenció de l’Ansietat i al Depressió). Andrea va explicar la seva història d’impotència i incomprensió des dels 15 anys i de les situacions de discriminació que ha viscut a la feina o per part d’alguns sanitaris, i va dir que el que més ajuda és parlar-ne. En Toni va explicar que va crear l’associació per potenciar la prevenció i donar informació, perquè el desconeixement i la desinformació fan molt mal.

En el debat posterior els assistents van agrair l’organització d’aquestes xerrades que han estat, a més d’informatives, una lliçó de vida per part dels diferents testimonis que han anat passant tots aquests mesos. Tothom va posar en valor la feina que es fa des del món associatiu per a la millora de la salut mental.