Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Salut Mental Catalunya manifesta la seva preocupació per l’impacte que el bloqueig del finançament de centenars de programes d’entitats socials pugui causar en el col·lectiu

sensibilitzacio_paperets

Salut Mental Catalunya posa de manifest la seva preocupació davant l’anunci del bloqueig de 10 milions d’euros de finançament destinat a subvencionar projectes a través de la Convocatòria Ordinària de Subvencions a Projectes i Entitats de caire social (COSPE), degut a la intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya per part de l’Estat.

Segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el bloqueig de comptes afecta directament a més de 500 entitats que havien de rebre 4,5 milions d’euros de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i 5,5 milions d’euros de la Direcció General de Joventut per lluitar contra l’exclusió social i en favor de la igualtat d’oportunitats. Així mateix, prop de 900.000 persones ateses per aquestes entitats, es veurien afectades.

D’entre els projectes que reben la subvenció de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària es troben els destinats a la lluita contra l’exclusió social, i aquests afecten especialment als projectes del moviment associatiu de la salut mental. La major part dels projectes del nostre col·lectiu afectats per aquest bloqueig es destinen a donar servei a unes 20.000 persones cada any en programes d’acció comunitària, suport, apoderament, inserció social i laboral del col·lectiu, i resten a l’espera del desbloqueig del finançament de les subvencions per import de més de 360.000€ .

A més, el bloqueig posa en perill la tasca de les entitats i la seva pròpia viabilitat i continuïtat degut a un endeutament crític, així com les nòmines d’ aproximadament 1300 treballadors.

Per altre banda, el comunicat emes pel Ministerio d’Hacienda y Función Publica en relació a les línies de subvenció bloquejades pel “Acuerdo de no disponibilidad”, assegura que no s’ha sol·licitat, per part de la Generalitat, cap petició respecte a pagaments destinats a subvencions per a projectes socials o destinats al Tercer Sector a Catalunya, contradient l’informació de la Generalitat.

Davant d’aquesta contradicció, La Taula del Tercer Sector s’ha posat en contacte amb el gabinet de la Consellera de Treball, Afers Socials i Família que reiteren que l’excepció d’aquestes partides ja es van demanar al Ministeri fa tres setmanes, malgrat que la nota de premsa del Ministeri ho desmenteixi.

En qualsevol cas, les diverses accions dutes per totes les Organitzacions i Entitats representatives del Tercer Sector Social està tenint efectes sobre la resolució d’aquesta situació.

Des de Salut Mental Catalunya continuarem duent a terme accions des del àmbit de la salut mental així com conjuntament amb altres Entitats del tercer sector per tal de revertir aquesta situació.