Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

La Taula de Salut Mental del Camp del Tarragona forma a les Forces d’Ordre Públic i Protecció Civil en salut mental

698x310

Uns cent vint professionals de la Guàrdia Urbana i persones voluntàries de Protecció Civil de l’Ajuntament de Reus participen d’un curs de formació, que porta per títol “Suport a les intervencions en moments de crisis”, organitzat per la Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona del 12 al 29 de setembre, dimarts i divendres de 9.30 a 13.30h a la seu de la Guàrdia Urbana de Reus. L’objectiu és dotar de coneixements bàsics de salut mental a les persones que realitzen una intervenció amb ciutadans i ciutadanes que poden patir problemes de salut mental.

El contingut de la formació ha estat elaborat pel Grup de Treball Informació i Sensibilització, i s’imparteix per professionals de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus –serveis d’addiccions i de salut mental- i de la Federació Salut Mental Catalunya. Com a experts hi participen també una persona amb experiència pròpia en problemes de salut mental i familiars de persones amb problemes de salut mental.

Els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) del Camp de Tarragona van atendre 11.358 persones l’any 2016, el 29,4% eren casos nous. Unes xifres que avalen la necessitat d’aquesta formació amb l’objectiu de promoure la salut mental en positiu, treballar per la dignitat de la persona, visibilitzar la problemàtica, treballar per l’estigma i l’autoestigma, conèixer l’experiència en primera persona de persones amb trastorn i familiars i impulsar la col·laboració entre tots els agents que participen en la intervenció.

La Taula de Salut Mental
La Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona és un espai d’intercanvi d’informació, reflexió, coordinació i recerca per trobar solucions a les problemàtiques en matèria de salut mental a cada territori i facilitar l’accés als recursos i serveis existents a través de polítiques i accions de proximitat.

El treball en xarxa s’estructura a partir de la detecció de les necessitats en cada territori i la coordinació dels diferents agents en salut mental: associacions, serveis socials, laborals, xarxa sanitària de salut mental, ensenyament, l’administració pública local, l’administració comarcal, la Diputació i la representació territorial de la Generalitat de Catalunya.
Dins del Grup de Treball Informació i Sensibilització de la Taula, que es reuneix periòdicament, Guàrdia Urbana, Protecció civil i Mossos d’Esquadra van acordar treballar en una formació per tal de millorar les seves intervencions.