Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

6,5 milions més i equips permanents de salut mental als centres penitenciaris

mundo-comin

El Departament de Justícia i el de Salut van anunciar el 27 de juliol un increment de 6,5 milions d’euros en la inversió per tractar els problemes de salut mental de les persones internes als Centres Penitenciaris (CP) i de Justícia Juvenil de Catalunya. En total, el pressupost és de 18,5 milions, el que suposa un increment d’un terç dels diners invertits fins ara.

Aquest increment permetrà la contractació de 100 nous professionals i la creació d’equips permanents de salut mental als centres, que finas ara comptaven només amb pisquiatres i un servei esporàdic de consulta psiquiàtrica. Aquests equips incorporaran psicòlegs clínics, professionals d’infermeria especialitzats en salut mental i terapeutes ocupacionals.

La presentació de l’increment pressupostari es va fer al CP de Can Brians 1. El conseller de Justícia, Carles Mundó, va explicar que els centres penitenciaris han de ser “eines de tractament i només espais de seguretat”, mentre que el conseller de Salut, Toni Comin, va destacar l’aposta per oferir “un model més comunitari” d’atenció a les persones privades de llibertat amb problemes de salut mental.

En aquest sentit, s’ha creat la figura del gestor de casos a la comunitat, que farà d’enllaç entre els centres penitenciaris i els serveis de salut on la persona reclusa ha de seguir el tractament fora del centre penitenciari. Es busca així mantenir el tractament i evitar l’empitjorament dels problemes de salut mental i els ingressos. La meitat de les persones recluses a Catalunya tenen problemes de salut mental, principalment relacionats amb trastorns d’ansietat, de la personalitat i esquizofrènia; i la mitjana d’edat és de 30 a 40 anys. El consum de drogues és un problema afegit en molts casos, el que es coneix com patologia dual: tenir un problema de salut mental i un altre d’addiccions.

L’increment en la inversió en salut mental als Centres Penitenciaris i de Justícia Juvenil permetrà també incrementar els llits d’unitats d’hospitalització psiquiàtrica de 136 a 209. Els CP que disposen d’aquests llits per aguts, subaguts i rehabilitació intensiva són Brians 1 i 2 (Sant Esteve de Sesrovires), Quatre Camins (La Roca del Vallès) i Els Til·lers (Mollet del Vallès).