Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Relats que transformen indrets

Leandro Tacons (AMMFEINA) i Josep Maria Solé (Fundació Tutelar de les Comarques Gironines).

Yoboué Affoué Ahoutou (30/04/1962) il·lustra la força dels projectes sorgits de baix a dalt, arrelats al compromís amb la comunitat. Va nàixer a Djébonoua (Costa d’Ivori), una ciutat que avui aglutina 53 pobles i viu ancorada en l’agricultura. També una ciutat, com tantes n’hi ha a l’Àfrica, on la dona no té cap reconeixement, malgrat assumeix pràcticament en solitari el pes de la família i la casa.

L’any 2006, en l’ocàs de la primera guerra civil de Costa d’Ivori, va fundar una ONG de la qual n’és presidenta, Progrès Universel, per  eradicar la pobresa i frenar l’emigració dels nadius a través del foment d’oportunitats laborals, pero sobretot de donar continuïtat a una tasca social que havia endegat durant el període bèl·lic. Acollia, a la casa on vivia amb els seus dos fills, dones que patien situacions de misèria, pobresa o embaraços no desitjats.

En poc més d’una dècada, es pot dir que la Brigitte ha millorat el paper de la dona i ha capgirat l’status quo del país, defensant amb fermesa els drets civils de centenenars de dones, però també dels infants i les persones amb més vulnerabilitat. Entre elles, les persones amb una discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental. “Qui ha de lluitar pel poble si no és el poble? Per això hem creat aquesta ONG, per detectar quines són les necessitats reals dels veïns i mirar de donar-hi resposta”, va afirmar durant la conferència ‘Compromís i transformació social: relats que canvien indrets’, organitzada conjuntament per AMMFEINA SMC i Parc de Salut Mar.

Yoboué Affoué Brigitte, presidenta de l'ONG Progrès Universel.

El seu era un dels quatre relats personals que s’explicaven en una jornada que volia reivindicar el paper de les històries individuals en la construcció d’un relat comunitari.  A través de Progrès Universel promou plans de negoci en el sector agrícola per fomentar la inclusió sociolaboral de persones amb trastorn mental, ha creat ateliers on hi treballen prop d’una quinzena de noies, ha impulsat tres centres d’atenció primària i promou activitats productives vinculades al conreu i processament de la yuca, que avui donen ocupació a un centenar de dones. “Sobretot, treballem per defensar que tots som útils, que tots aportem i que tots tenim dret a les mateixes oportunitats”, va defensar.

Relats teixits al voltant del compromís

A banda de la Brigitte, la jornada va comptar amb els relats de:

  • Begoña Errazti, directora d’Eragintza Fundazioa, amb seu a Bilbao. A través d’aquesta entitat, es promou la inclusió laboral de persones amb trastorn mental a l’empresa ordinària.
  • Pere Bartolí i Xavi Vallès, fundador i actual president de la Cooperativa Nou Verd, un projecte sorgit fa 20 anys de la mà de sis persones amb un problema de salut mental.
  • Sergio Guzmán, referent del Procés de Rehabitació Psicosocial de l’INAD (Parc de Salut Mar), qui ha transformat Santa Coloma de Gramenet impulsant projectes que promouen l’empoderament de les persones.

Convenció dels Drets de les persones amb Disacapacitat 

En el decurs de la història, les persones amb discapacitat han estat normalment al marge de les prioritats i dels avenços socials, beneficiant-se’n tard i parcialment. L’impacte del desenvolupament dels Drets Humans ha trigat molt en arribar-los-hi i quan ho ha fet, ha estat mantenint una desigualtat envers la resta de la població. Fins arribar a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD), que crea un cos normatiu vinculant de Dret Internacional.

L’advocat i president de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, Josep Maria Solé, va marcar el tret de sortida de la conferència amb una xerrada on va explicar els principals punts d’aquesta CDPD.