Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Gairebé 700 artistes participen en el Premi Art Brut Agustí de Semir i Conxa Millán

art brut 2017

Foto: Sant Pere Claver.

En total 694 artistes usuaris dels serveis de salut mental de Catalunya han participat enguany en la XIX edició del Premi d’Art Brut Agustí de Semir i Conxa Millán, que organitza la Fundació Salut Mental CPB Dr. Fàbregas, conjuntament amb Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials i la Federació Salut Mental Catalunya. L’entrega de guardons es va fer el dia 16 de juny a l’auditori del CaixaForum de Barcelona. Mercè Martín, vicepresidenta 1a de la Federació SMC, va assistir a l’acte en representació de la nostra entitat.

L’objectiu del certamen és millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i estimular la participació activa en el seu propi procés a través de l’art com a mitjà d’expressió. Paral·lelament, també té com a finalitat normalitzar els problemes de salut mental i sensibilitzar a la societat vers aquests trastorns.

El Premi d’Art Brut Agustí de Semir i Conxa Millán s’ha consolidat com un punt de trobada del món de l’art i la salut mental a Catalunya i ha vist com s’incrementava el nombre de participants des de la seva creació: l’any 2008 s’hi van presentar 125 persones i en l’edició d’aquest any han participat un total de 694 persones amb obres que han tingut com a temàtica artística el concepte “Vehicles”.

L’aposta per l’art brut

L’art brut forma part d’un dels programes de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials per la inserció d’artistes amb problemes de salut mental i compta amb el Museu d’Art Brut (mAB) i diverses exposicions arreu del país per facilitar l’intercanvi, la difusió i el desenvolupament artístic del seu potencial.

Les obres d’art brut mostren la fantasia de les persones amb problemes de salut mental que no tenen formació en belles arts i, per tant, poden saltar-se totes les normes acadèmiques. En aquest cas, l’art és un mitjà d’expressió i elaboració del patiment per canalitzar les emocions, lluny de les teràpies convencionals.

L’aliança Art Brut Catalunya

L’Art Brut Catalunya és una aliança entre la Fundació Salut Mental CPB Dr. Fàbregas, la Federació Salut Mental Catalunya i Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials, que té com a finalitat promocionar l’art entre les persones amb problemes de salut mental i, alhora, lluitar a favor de la seva normalització i inclusió dins la societat.