Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

El Pla Director de Salut Mental i Addiccions aposta per un model d’atenció comunitària

pladirector

El conseller de Salut, Toni Comin, va fer balanç el passat 3 de març del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament, en un acte que va comptar amb la participació de representats de l’àmbit de la salut mental a Catalunya. La nostra Federació va estar representada pel vicepresident 2n, Ángel Urbina,  i per la directora, Marta Poll

El Pla Director aposta, en el seu pla de treball pel 2017-20, per un “model d’atenció comunitària” en salut mental , orientat a la recuperació i inclusió social de les persones i el seu apoderament. Es vol donar prioritat a la defensa de drets, en aspectes com les voluntats anticipades i la reducció de contencions mecàniques. El model defensat per Comín vol posar a la persona al centre i convertir-lo en agent actiu de la seva recuperació, més enllà de l’àmbit sanitari i en relació amb la seva comunitat i altres agents socials.

La proposta de Salut vol reforçar el moviment de les associacions de salut mental i la visió territorial en l’atenció i abordatge de la salut mental, els lideratges territorials compartits i la necessitat d’establir pràctiques col·laboratives des d’una perspectiva transversal, amb una visió global de les necessitats.

Salut, entre altres accions, vol donar suport i impuls a la xarxa infantojuvenil i facilitar la implantació a tot el territori de la cartera de serveis de Salut mental i addiccions en l’atenció primària. Altres objectius són l’ampliació de la cartera de serveis de salut mental en els centres penitenciaris, el desplegament de programes com el PSI (Programa Seguiment Individualitzat), el programa de psicosi incipient i de suport a la primària tant d’adults com de pediatria.

El conseller Comín va insistir en l’aposta pressupostària per la salut mental, la més important que ha fet mai el Govern català, amb una partida de 70 mil·lions d’euros. L’objectiu és incrementar la inversió en els serveis i recursos d’atenció comunitària, per passar del 48% del pressupost al 2016 al 56% al 2017.