Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Un any per demanar dignitat en salut mental i un Centre de Dia per a Valls

El Centre de Dia de Valls, una realitat després del compromís del Dia Mundial del 2015. Foto: ISO 1600 Imatge Solidària

El Centre de Dia de Valls, una realitat després del compromís del Dia Mundial del 2015. Foto: ISO 1600 Imatge Solidària

La celebració del Dia Mundial de la Salut Mental del 2015, la gran trobada festiva però també reivindicativa del nostre moviment associatiu, va tenir lloc a Valls el 10 d’octubre i va servir per defensar la “Dignitat en salut mental” i reclamar un Centre de Dia per a Valls, una reivindicació llargament expressada per l’Associació Porta Oberta, Persones amb Malaltia Mental i Familiars, de la localitat.

Carmen López, presidenta de Porta Oberta va reclamar “un Centre de Dia a Valls, com portem reivindicant des de fa anys, per no haver-nos de desplaçar a Tarragona i Reus, i poder tenir així serveis propers que ens garanteixin l’assistència i la recuperació”. El conseller  de Salut, Boi Ruiz, va assumir el compromís de portar un Centre de Dia a Valls “tan aviat com es formi un govern i es defineixin els pressupostos”. Confiem que al 2016 això es faci realitat.

En el manifest del Dia Mundial, llegit pel periodista Roger de Gràcia, es va demanar una aposta política ferma que situï les persones en el centre de les prioritats garantint les oportunitats d’accés al’habitatge, el treball, la formació i la inclusió social; i avançar cap a un model d’atenció comunitària que afavoreixi la participació i implicació de les persones i les seves famílies.

El lema “Dignitat en salut mental” es va concretar en la participació de tots els assistents a l’acció teatralitzada “Viu la dignitat” que va escenificar quatre conceptes que conformen la dignitat de les persones i ajuden a eliminar l’estigma: l’Habitatge, la Feina, la Inclusió i la Família.