Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Les entitats de salut mental reclamen més places i més flexibilitat en les modalitats d’accés a l’habitatge

notiTV3

Les entitats de salut mental van demanar el dia 19 de novembre més recursos i un model més flexible i eficient en habitatge en salut mental, en el marc del programa Els Matins de TV3. I ho va fer amb representants de l’administració, dels professionals sòciosanitaris i de les associacions. Tots ells van coincidir en el deute històric en el número de places disponibles a Catalunya i en la necessitat que les diferents modalitats es puguin adaptar a les necessitats personals de cada usuari en cada moment del seu procès de recuperació.

Israel Molinero, en representació de la Federació Salut Mental Catalunya, i com a president de l’associació Arep, va demanar un esforç per impulsar la modalitat de llars amb suport, que requereixen una inversió econòmica menor que les llars residències, com una mesura que permeti reduir el temps en les llistes d’espera per accedir a l’habitatge. En aquesta línia, Francisco Villegas, psicòleg clínic i cap de servei de l’Àrea de Rehabilitació Psicosocial del Grup CHM Salut Mental, va destacar que cal potenciar les llars amb suport, que potencien la prevenció i el treball amb les persones amb trastorn i els seus familiars, però sense oblidar les llars residències per a persones que necessiten 24 hores d’acompanyament.

Per la seva part, Carmela Fortuny, secretària d’inclusió social i promoció de l’autonomia personal del Departament de Salut, va admetre el dèficit de places públiques, que no han pogut arribar a les previsions del Govern català. La Generalitat s’havia fixat l’objectiu d’arribar al 2012 a un total de 1.535 places de llar residència i 509 de llar amb suport, i al 2015 les place són 1.020 i 355 respectivament. En aquest sentit, des del sector de la salut mental s’alerta que algunes d’aquestes places registrades no compten amb subvenció pública, el que redueix encara més les necessitats cobertes amb l’oferta actual.

Testimonis en primera persona

Els Matins van completar el debat amb un reportatge amb persones usuàries d’habitatges destinats a persones amb problemes de salut mental. Com el Jordi, que comparteix pis amb altres persones amb trastorn en un pis de Palafrugell. En la seva opinió, viure en el seu propi pis i amb altres companys “ens fa més tolerants, pacients o sociables, t’acostumes a viure amb altres persones”. Un altre exemple, és el de Paco, que viu sol en una llar amb suport. “Quan hem vaig separar hem van dir que les meves filles no podien venir a veure’m si no teniu un pis propi. Ara hem sento realitzat com a pare i la relació amb les meves filles és molt bona”, explica.