Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

“Parelles Culinàries. Artistes de la cuina” ofereix cartes elaborades per cuiners profesionals i persones amb trastorn

parelles-culinaries

L’Escola d’Hostaleria d’Osona (Tona) ha acollit avui la presentació del nou projecte de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona i Osona (FCMPPO) Cuina Parelles Culinàries. Artistes de la cuina. Les darreres setmanes, 10 persones usuàries dels serveis de salut mental i 10 cuiners dels restaurants Torres Petit, DO Vic, Ca l’Ignasi, El Barecu, Arka, Cal Jutge, La Ferreria, Ca l’U, L’antiga Fonda i l’Escola d’Hostaleria d’Osona s’han ajuntat per parelles i han creat un nou plat “a quatre mans”, que es servirà en aquests establiments fins al 20 de desembre.

Segons el coordinador de Parelles Culinàries, Pere Teixidor, el projecte segueix la mateixa metodologia i filosofia de Parelles Artístiques, iniciativa de la FCMPPO que enguany arriba a la desena edició. “El concepte és que cada parella culinària elabori un nou plat fruit dels gustos, de les idees i les habilitats dels dos membres de la parella”. L’objectiu final és “fer arribar un missatge més positiu de la salut mental al sector de la restauració d’Osona i als clients dels restaurants d’Osona Cuina i de l’Escola d’Hostaleria d’Osona”.

La terapeuta Ocupacional de la Fundació CMPPO, Neus Vila, ha afegit que “volem que els clients dels restaurants coneguin d’una forma amena que les persones amb problemes de salut mental tenen habilitats i dificultats com tothom, que també poden fer coses de qualitat que agradin a la gent i que, sobretot, ells mateixos, s’adonin que tenen potencialitats i que poden crear i ser part activa de la societat”.

parelles-culinaries3 parelles-culinaries2

En representació d’Osona Cuina, Ignasi Camps, de Ca l’Ignasi, ha destacat “la humanitat d’aquesta iniciativa”. També ha manifestat que “les experiències dels cuiners de tots els restaurants participants han estat molt positives”. “Es tracta d’un projecte sincer, que s’allunya d’iniciatives socials estereotipades que es fan de cara a la galeria”.

Els plats elaborats a cada restaurant seran presents a les cartes d’aquests establiments  acompanyats d’informació sobre la salut mental. Els clients que optin  per provar-los podran   participar en el sorteig d’una obra de Parelles Artístiques mitjançant una papereta que prèviament hauran d’emplenar i dipositar en una urna en el mateix restaurant. El preu del plat serà de lliure elecció pel propi restaurant i un percentatge de les vendes es destinarà al projecte amb l’objectiu de donar-li continuïtat.

En el marc de la presentació d’avui també s’ha signat un conveni de col·laboració entre la Fundació CMPPO i Osona Cuina. La gerent de la Fundació CMPPO, Mercè Generó, ha destacat que l’organització, “a més d’oferir els serveis d’atenció a les persones usuàries, fa un gran esforç per acostar la salut mental a tots els sectors de la població a través de col·laboracions com la que s’ha encetat amb Osona Cuina”. Per la seva banda, Toni Cruells, en representació d’Osona Cuina, ha expressat la seva voluntat de seguir col·laborant en properes edicions.

L’acte, que ha comptat amb la major part de les parelles culinàries, s’ha acabat amb un esmorzar gentilesa de l’Escola d’Hostaleria d’Osona i amb la degustació d’alguns plats del projecte.