Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Declaració del Clúster de Salut Mental de Catalunya amb motiu del Dia Mundial

Clúster de Salut Mental de Catalunya

Més de 30 milions d’europeus pateixen depressió, actualment la malaltia mental més estesa al continent, i es calcula que globalment a una de cada quatre famílies hi ha una persona afectada per un trastorn mental. Per tant, ningú hauria de sentir-se aliè a aquesta problemàtica o, dit d’una altra manera, tots ens hauríem de sentir implicats en els grans reptes que té per davant el sector de la salut mental.

Ubicat a Sant Boi de Llobregat, municipi amb gairebé dos segles de tradició en l’àmbit de la salut mental, el Cluster de Salut Mental Catalunya (CSMC) està compost, actualment, per més de quaranta institucions, empreses i entitats presents a tot Catalunya. Des de la seva constitució el 2013, el Clúster proporciona a les persones que pateixen aquestes patologies i també al seu entorn familiar un gran espai en el qual conflueixen els àmbits assistencial, formatiu i de recerca que permet un abordatge integral d’aquesta problemàtica i la generació de sinèrgies amb la finalitat de millorar la salut mental de les persones.

Dins l´ àmbit col.laboratiu, el CSMC:

  1. Es proposa ampliar la seva projecció i obrir-se progressivament a tots els sectors de la societat. Vol contribuir decisivament a combatre l’estigma que sovint encara pesa sobre aquelles persones que pateixen un trastorn mental; per tant, és imprescindible que el radi d’acció transcendeixi el col·lectiu format per les persones directament afectades per aquestes patologies i el seu entorn.
  2. Es proposa, esdevenir un referent en l’àmbit de la innovació aplicada a la salut mental. En aquest sentit, sol·licitem el suport de les administracions i apel·lem als centres de creació i a la iniciativa emprenedora a cercar noves solucions tecnològiques a problemàtiques derivades de les patologies mentals, especialment en l’àmbit de les TIC.
  3. Finalment, vol assumir el repte de la internacionalització; treballant sense fronteres impulsant la generació i el desenvolupament de recursos aplicats a la Salut Mental. Reiterem doncs en aquest dia, el nostre suport a tots aquells que pateixen malalties mentals i als seus familiars, amb el compromís de seguir treballant per la millora de la salut de les persones.