Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Osona organitza activitats els mesos d’octubre i novembre per incrementar la consciència social sobre la salut mental

Cartell Instagram 2015 OK.indd

Osona celebrarà els mesos d’octubre i novembre els actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental, fixat per l’Organització Mundial de la Salut el 10 d’octubre i promogut per incrementar la consciència social sobre la salut mental. L’any 2015 té per lema “Dignitat en salut mental”, en relació a aspectes com la lluita contra l’estigma i la discriminació, l’equiparació del trastorn mental amb altres malalties físiques, l’atenció centrada en la persona, la diversitat i la inclusió social.

Des del 2002, una comissió formada per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), la Universitat de Vic (UVic), l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona (AFMMO) i el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) és l’encarregada d’organitzar, juntament amb diferents entitats del territori, les diferents activitats que es celebren a la comarca.

El primer acte (dissabte 3 d’octubre) serà la celebració del 10è aniversari de la Llar Residència per a persones amb malaltia mental de Manlleu, que presidirà la vicepresidenta i consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté.

Com cada any, es comptarà amb  les sessions de Cineclub Vic, amb la pel·lícula sobre el Trastorn Límit de la Personalitat “La herida” (dimarts 6 d’octubre) i la de Fòrum de Debats, amb la conferència “Estigma, autoestigma i empoderament en salut mental. Parlem en primera persona” (divendres 16 d’octubre).

Les biblioteques d’Osona també fan una gran tasca per sensibilitzar la població sobre la salut mental amb la programació de 10 sessions de L’hora del conte per als més petits i amb la sisena Trobada de Clubs de lectura, en la qual es parlarà del llibre “La terapeuta” (dijous 29 d’octubre). Serà una sessió conduïda pel mateix autor del llibre, l’escriptor Gaspar Hernández. A més, durant tot el mes d’octubre, les biblioteques exposaran documents i llibres relacionats amb diferents trastorns mentals.

Altres activitats destacades seran la conferència a Díxit Vic sobre “Conductes de risc a l’adolescència” (dimarts 20 d’octubre), a càrrec del psiquiatre Josep Toro, i el Festival Dansem per la salut mental (dissabte 7 de novembre) amb les actuacions de dotze escoles de l’Associació Osona en Dansa.

La UVic-UCC també ha organitzat un concurs a instagram per premiar la millor foto que transmeti el concepte “Societat hiperconnectada i salut mental”. Les imatges s’hauran de publicar en aquesta plataforma entre l’1 i el 31 d’octubre amb els hashtags #diamundialsalutmental #uviclife i #dignitatensalutmental.

Finalment, deu restaurants del col·lectiu Osona Cuina participaran en el projecte “Parelles culinàries. Artistes de la cuina”, oferintdurant el mes de novembre un nou plat a la seva carta elaborat per una parella formada per una persona usuària dels serveis de salut mental i un cuiner del restaurant, seguint la metodologia i la finalitat del projecte Parelles Artístiques. Les persones que demanin un d’aquests plats entraran en el sorteig d’una obra artística de la 9a edició del projecte.

Més informació:

Dia Mundial de la Salut Mental Osona 2015