Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

“Activa’t per la salut mental” es presenta a Girona per millorar l’atenció de persones i famílies

Presentació d'Activa't per la salut mental a Girona. 15 juny 2015. Foto: Luis Ros

Presentació d'Activa't per la salut mental a Girona. 15 juny 2015. Foto: Luis Ros

L’Auditori Josep Irla de Girona va acollir el 15 de juny la presentació de ”Activa’t per la salut mental“, que s’inicia amb un projecte pilot, de 3 anys de duració, amb l’objectiu d’avaluar-lo i incorporar-lo a la cartera de serveis, i es materialitza a 12 territoris a través de 12 associacions. A Girona s’implanta gràcies a la col·laboració de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques i l’Institut d’Assistència Sanitària.

Un 37% dels pacients atesos al centre Institut d’Assistència Sanitària (IAS) Girona pateixen trastorn mental greu, fet que demostra la necessitat d’implantar l’Activa’t a les comarques gironines, com a part de la prova pilot. La presentació inicial va destacar la importància de coordinar a la persona afectada i al professional socio-sanitari en el procés de tractament i recuperació, i de donar el suport necessari a la família o persones cuidadores en tot aquest acompanyament.

La part inaugural de la jornada va comptar amb la participació de Josep Trias, gerent del CatSalut a Girona; Maria Combalia, presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques; Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; i Joan Profitós, president de l’Institut d’Assistència Sanitària.

La presentació va continuar amb la projecció del vídeo del projecte, i les intervencions de Machús San Pío, directora de l’Activa’t; Leli Camps, cap del sector del Gironès de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària; Ivan García, responsable de l’Espai Situa’t a Girona. La taula va estar moderada per Claudi Camps, director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària.

Els parlaments van destacar la formació com un dels eixos del projecte, juntament amb la informació i l’assessorament i la capacitació de les persones i famílies que conviuen amb un trastorn mental. En aquest sentit, l’Activa’t potenciarà la formació psicoeducativa de les famílies i els Grups d’Ajuda Mútua. Una dada a tenir en compte és que 9 de cada 10 persones amb trastorn viuen amb la família de primer grau.

L’Espai Situa’t tindrà un paper important dintre del projecte, ja que serà la porta d’entrada a l’Activa’t i un primer lloc on trobar la informació i orientació necessàries davant un problema de salut mental. Un total de 650 persones afectades participaran en el projecte en aquesta fase inicial del projecte pilot.

Activa’t per la salut mental

El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental, o risc de patir-ne, i els seus familiars, puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte impulsat per la Federació Salut Mental Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions. El projecte s’inicia amb un pilot, de 3 anys de duració, amb l’objectiu d’avaluar-lo i incorporar-lo a la cartera de serveis, i es materialitza a 12 territoris a través de 12 associacions. A Girona s’implanta gràcies a la col·laboració de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques i l’Institut d’Assistència Sanitària.

Segueix tot el que es va dir en la jornada a Twitter amb aquest Storify: