Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Lleida, territori pilot del programa “Activa’t per la salut mental”

activat_presentacioLleida

El Departament de Salut, l’Associació Salut Mental Ponent, la Federació Salut Mental Catalunya i Gestió de Serveis Sanitaris han presentat avui 7 de maig a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida el projecte pilot “Activa’t per la salut mental per apoderar les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies en el tractament i el procés de recuperació i convertir-les en agents actius de la seva salut.

El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental, o risc de patir-ne, i els seus familiars, puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte en el marc del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, que estableix el suport a les famílies com a element clau. L’Activa’t s’inicia amb un pilot de 3 anys de duració a 12 territoris catalans, entre ells Lleida, amb l’objectiu d’avaluar-lo i incorporar-lo a les xarxes públiques d’atenció.

A Lleida, són l’Associació Salut Mental Ponent i el proveïdor de serveis sanitaris Gestió de Serveis Sanitaris qui executaran el projecte de manera directa amb familiars i persones amb problemes de salut mental.

Josep Pifarré, director dels Serveis Territorials del Departament de Salut a Lleida, ha afirmat que “poder presentar a Lleida l’Activa’t és una molt bona notícia perquè gràcies a aquest projecte posem al centre del sistema el malalt i les famílies, articulant tots els serveis d’atenció sanitària i social per donar una millor resposta a la malaltia mental. El pacient passa de ser un subjecte passiu del sistema a ser actiu i això implica un canvi de coordenades que tots junts hem d’ajudar a construir”.

La Federació Salut Mental Catalunya destaca que aquest projecte és la culminació d’una demanda històrica de les associacions de salut mental ja que respon a la necessitat d’informació i apoderament de les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars a Catalunya, i que és possible gràcies a la implicació de les associacions locals, les institucions implicades, col·laboradors privats i la xarxa de salut del territori.

“Activa’t per la salut mental” compta també amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, les quatre diputacions i el suport de l’Obra Social de “la Caixa”, altres entitats.

A la presentació ha assistit el diputat provincial de la Diputació de Lleida, Antoni Ponz, qui ha destacat que “des de la Diputació sempre hem donat suport a la salut i a aquest projecte en concret també perquè hi creiem. Sabem que un diagnòstic trasbalsa també tota la família i una atenció integral és necessària”.

En representació de l’Ajuntament de Lleida, la regidora de Participació Ciutadana, Gent Gran i Voluntariat Sènior, Dolors Arderiu, ha explicat que “és molt important posar aquests temes damunt la taula, ja que les famílies necessiten suport i és necessari establir mecanismes per poder ajudar-les a elles i també als mateixos malalts”.

 

Lleida s’activa per la salut mental

Lleida, amb el suport de la Diputació de Lleida, és un dels 12 territoris seleccionats a Catalunya per desenvolupar el programa en coordinació amb Gestió de Serveis de Sanitaris (GSS) i l’Associació Salut Mental Ponent. De fet, ja s’ha posat en funcionament l’Espai Situa’t emplaçat al carrer Henry Dunant, número 1, que funciona com a porta d’entrada d’aquest circuit d’atenció, actua com a referent de tot el procés, vinculat al moviment associatiu del territori i directament en contacte amb els professionals de la xarxa sanitària i els professionals de la Federació Salut Mental Catalunya.

La presidenta de l’Associació Salut Mental Ponent, Eva Barta, ha destacat que “el fet que Lleida sigui una de les ciutats on es desenvolupa el pla pilot de l’Activa’t és un reconeixement a la tasca que hem estat fent des de l’Associació Salut Mental Ponent al llarg de 15 anys i que ha donat molt bons fruits”. I ha afegit que “la família és essencial en el procés de recuperació i fins ara érem les associacions les que havíem creat programes d’atenció a familiars”.

Margarita Puigdevall, directora del Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de Gestió de Serveis Sanitaris, ha explicat que “des del servei de GSS es col·labora amb el projecte Activa’t en l’elecció de pacients, diagnòstics i intervenció en la formació, a través de la psicòloga de GSS referent del programa al territori i en constant col·laboració amb el responsable de l’Espai Situa’t”.

Puigdevallha destacat que “el projecte Activa’t recull accions que ja es feien a l’atenció sanitària però de manera molt desigual. L’Activa’t permetrà avaluar i sistematitzar aquestes accions, permetent una interveció estructurada amb els pacients i les famílies. A més, és molt important poder objectivar els beneficis que comporta el projecte”.

En la seva intervenció, el coordinador del Comitè de Lideratge Assistencial del projecte Activa’t, Emilio Rojo, ha destacat que “és un projecte de la societat civil i del Govern per intentar millorar l’atenció en salut mental, convertint els familiars i usuaris en agents de salut, en lloc de patir la malaltia des d’una visió passiva, s’ha d’actuar sobre les conseqüències”.

Rojo ha explicat que “tant important és cobrir les necessitats sanitàries com les socials, i en aquest projecte hi intervenen moltes parts per poder oferir un circuit integral d’atenció”. Rojo ha destacat que “l’Espai Situa’t atén les persones i els hi avança com està estructurada l’assistència social, donant eines per millorar la gestió de la malaltia. És la porta d’entrada al circuit Activa’t amb sessions psicoeducatives, sessions d’apoderament per tornar a ser ciutadans complerts, i grups d’ajuda entre iguals”.

Enllaç relacionat:

Activa’t per la salut mental