Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

FEAFES celebra la retirada de les ‘mesures de seguretat’ aplicables a persones amb trastorn mental

codigo penal

Des de la Confederació FEAFES es considera una bona notícia que la majoria de grups parlamentaris hagin assumit la retirada de les mesures de seguretat que prorrogaven indefinidament l’internament de persones amb trastorn mental, atenent a la seva suposada perillositat, que s’incloïen en el projecte de reforma del codi Penal.

Després de mesos de negociacions, reunions, debats i reivindicació es pot dir que els grups polítics que compten amb representació al Congrés han decidit retirar del Projecte de Llei de modificació del Codi Penal totes aquelles referències a les mesures de seguretat de caràcter ‘indefinit’ que pretenien aplicar a les persones amb trastorn mental.

Desde FEAFES sempre s’ha fet molt èmfasi en que l’aprovació d’aquest tipus de mesures no faria mes que estigmatitzar al col·lectiu de persones amb malaltia mental. I és que el Projecte de Llei les considerava ‘perilloses’ pel fet d’estar diagnosticades amb un problema de salut mental, sent així possible mantenir tancades, tot i haver complert la mesura de seguretat, amb la justificació de que “poguessin tornar a cometre algun tipus de fet delictiu “.

Un cop publicat el Diari de Sessions de la Comissió de Justícia es pot dir que el Congrés ha decidit retirar aquestes mesures de seguretat, tornant així a la redacció de les mesures de seguretat de 2010, és a dir, el Codi Penal actualment vigent.

El text ha de passar ara pel Senat per a ser aprovat i ratificat abans de ser publicat oficialment. Però atenent a les declaracions del portaveu del grup popular a la Comissió de Justícia, José Miguel Castillo Calvín, en què assegura la “renúncia del seu grup a la seva proposta de reformar les mesures de seguretat” al·ludint directament a les reivindicacions fetes des de la Confederació FEAFES perquè això fos així, es pot corroborar aquesta retirada.

D’aquesta manera, FEAFES considera que els grups parlamentaris han assumit les demandes del moviment social de la discapacitat realitzades des que es va conèixer la reforma, promoguda per l’ex-ministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón, centrades en reclamar la seva cancel·lació perquè suposava “1 agressió greu als drets de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental “.

FEAFES contra la reforma del Codi Penal

Des que es conegués l’avantprojecte de la reforma, FEAFES es va posar en marxa per evitar que la norma inclogués certs aspectes que vulneraven els drets de les persones amb malaltia mental.

Les reivindicacions del moviment associatiu estaven basades en arguments com ara que el text “obria la possibilitat que una persona pogués romandre internada en un centre psiquiàtric de manera permanent” o que “es relacionés la malaltia mental amb un terme tan subjectiu com el de ‘perillositat ‘”.