Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

FEAFES explica a la Comissió de Justícia del Congrés les esmenes a la reforma del Codi Penal

monge

La Confederación Española de Agrupaciones de Familiares y Personas con Enfermedad Mental (FEAFES), representant a nivell estatal de les associacions de salut mental, continua amb el procès per aturar la reforma del Codi Penal, que planteja condemnes més severes per a les persones amb  problemes de salut mental i mesures d’internament indefinit, tot i que no s’hagi comès cap delicte.

Després de les esmenes presentades contra la nova normativa, FEAFES va comparèixer el dia 18 de març a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, per explicar le raons per les quals creu que la reforma del Codi Penal discrimina a les persones amb trastorn mental. El president de FEAFES, José María Sánchez Monge, va alertar que “estem davant de la reforma dels prejudicis , l’estigma i del desconeixement” i va lamentar que “la nova llei sigui un atac frontal als drets fonamentals de les persones amb trastorn mental”.

La intervenció del president de FEAFES va començar analitzant la vinculació entre els termes ” perillositat ” i ” malaltia mental” recollida en la reforma del Codi Penal, al·legant “que una persona no pot ser perillosa pel fet d’estar diagnosticada amb una malaltia mental, sense haver comès cap fet delictiu“. Sánchez Monge va afegir que “en aquelles ocasions en què es produeixen aquest tipus de fets susceptibles de ser tractats des de l’àmbit penal, el que es deixa entreveure és el fracàs d’un sistema que no ha sabut atendre adequadament les necessitats socials i sanitàries de les persones amb malaltia mental”.

Els centre penitenciaris

La intervenció de FEAFES davant els grups parlamentaris amb representació a la Comissió de Justícia va tractar també sobre la idoneitat d’internar a les persones amb trastorn mental als centres penitenciaris, i com això pot afectar a la seva recuperació. “Els centres penitenciaris no són llocs adequats per a una rehabilitació. Nosaltres no diem que els internaments siguin dolents, però no es poden fer com a mesura preventiva, han de tenir una finalitat concreta ” , va assegurar Sánchez Monge .

El president de FEAFES va argumentar que “la rehabilitació de les persones amb malaltia mental ha de córrer a càrrec del Sistema Nacional de Salut, no del sistema penitenciari” . A més, va assegurar que ” hi ha alternatives”, com pisos tutelats o centres de rehabilitació, on es poden aplicar mesures de seguretat, però on “el procés rehabilitador i l’adequat seguiment de les persones amb trastorn metall se continui fent” .

Sánchez Monge, després de les intervencions dels diferents grups polítics presents a la Comissió, va finalitzar la seva ponència exigint la retirada del terme perillositat del text i demanant “no primar l’internament en centres penitenciaris ni en centres psiquiàtrics per sobre de tractaments en l’àmbit sòcio sanitari” .

Enllaços relacionats:

Descarrega dels vídeos de les intervencions a la Comissió de Justícia

Esmenes enviades per FEAFES als grups parlamentaris sobre la reforma del Codi Penal

Resum de les esmenes presentades per FEAFES