Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

La crisi incrementa els casos de depressió, ansietat i alcoholisme

5congres_sm

Un informe del European Journal of Public Health, fet públic al 5è Congrès de Salut Mental que es va fer a Barcelona del 6 al 8 de juny, alerta que la crisi econòmica i social que es viu a Espanya ha fet incrementar els casos de depressió un 19%, els d'ansietat un 8% i els d'abús de substàncies com l'alcohol un 4%.

L'estudi analitza “Els riscos per a la salut mental de la crisi econòmica a Espanya: evidència en població atesa a centres d'atenció primària entre 2006 i 2010″. Entre les causes d'aquest increment de tratorns mentals destaquen la precarietat laboral i l'atur, els desnonaments, l'endeutament de les famílies i la pobresa.

Al congrès es va presentar també l'”Informe de salut de Catalunya 2011″ i el document “Quina crisi estem patint, com afecta la salut i com ens en sortirem”, en el qual es xifra en un 14% el número de persones afectats per problemes de salut mental a Catalunya. Aquest percentatge suposa un increment del 21% dels casos als darrers cinc anys.

El document avisa que Catalunya i Espanya són capdavanters en l'ús de psicofàrmacs a nivell mundial i que molts vegades aquests medicaments es recepten sense que hi hagi un trastorn diagnosticat. Entre els efectes causats per la crisi, les persones afectades parlen de pèrdua de control sobre la seva vida, sensació d'inutilitat i idees de mort.

Enllaços relacionats:

Els casos de depressió han augmentat a Espanya un 19% des de la crisi

Document: “Quina crisi estem patint? Com afecta la salut, i com ens en sortirem”

“Atendemos a muchos ciudadanos que fantasean con desaparecer”

La deriva del capitalisme i la salut mental

 

zp8497586rq